Ohjelmistossa suuri joukko Kangasalaan liittyviä lyhytelokuvia ja kokopitkiä filmejä kuten rakastettu Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri ja Näin pilvet kuolevat

Kangasala Film Festival kokoaa elokuvien ystävät ja tekijät, uteliaat ja innokkaat, harrastajat ja ammattilaiset yhteen huhtikuussa 5.–7.4.2024 Kangasala-taloon ja sen ympäristöön. Ohjelmassa on lyhytelokuvakilpailun finalistien näytöksia, lyhyitä ja kokopitkiä ammattilaistuotantoja, tekijätapaamisia, työpajoja ja muuta elokuvateemaista ohjelmaa koko viikonlopun ajan. Kantavana ajatuksena on, että kaikilla festivaalilla nähtävillä elokuvilla on jonkinlainen yhteys Kangasalaan, oli se sitten aihe, kuvauspaikka, tekijätiimin jäsenen kotipaikka tai kesänviettokohde. Kangasalla onkin yllättävän suuri määrä elokuva-alan ammattilaisia ja harrastajia.

Tapahtuman tarkoituksena on tuoda yhteen alan harrastajat, tekijät ja ammattilaiset, sekä elokuvista kiinnostuneet ihmiset ja tarjota heille kokemuksia ja uutta virtaa elokuva-alalta. Tärkeää on myös mahdollisuus verkostoitua, oppia ja osallistua mukaan ohjelmaan. Lyhytelokuvakilpailun ja elokuvanäytösten lisäksi tapahtumassa on siis luvassa elokuvateemaista ohjelmaa koko viikonlopun ajan. Paikalla on elokuvien tekijöitä mm. uuden Kyllä isä osaa -elokuvan ohjaaja Panu Raipia työryhmineen ja tekijöitä rakastetusta elokuvasta Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri. Näyttelijä Jere Saarela pitää työpajan elokuvanäyttelemisestä ja näyttelijä ja somevaikuttaja Eero Herranen kertoo erityisesti lapsille ja nuorille omasta matkastaan näyttelijänä ja unelmien saavuttamisesta. Lisäksi luvassa on, demoja, keskustelutilaisuuksia, elokuvatietovisa, livemusiikkia, avajaisjuhlat, palkintogaala ja paljon muuta alaan liittyvää kiinnostavaa koettavaa.

Lyhytelokuvakilpailun suosio yllätti – ammattilaisraati valitsee voittajan

Festivaalin lyhytelokuvakilpailuun ilmoittautui mukaan 521 henkilöä 56 elokuvalla.

- Suosio yllätti meidät. On hienoa, että elokuvafestivaali löysi tekijöiden luo ja näin moni ilmoittautui mukaan lyhytelokuvakilpailuun! Olemme tästä kilpailijamäärästä enemmän kuin innoissamme”, Kangasala Film Festivalin tuottaja Tiia Ennala kertoo ilahtuneena.

Kaikki lyhytelokuvakilpailun elokuvat ovat Kangasalla tehtyjä filmejä, tai kangasalalaisten tekemiä. Voittajan valitsee tuomaristo, johon kuuluu suomalaisen elokuva-alan kärkinimiä; Marko Talli (Yellow Film, Head of Films, tuottaja), Eero Herranen (näyttelijä ja somevaikuttaja @eurohoo), Tuija Halttunen (käsikirjoittaja ja ohjaaja, Näin pilvet kuolevat), sekä Ilkka Rahkonen (elokuva-alan konkari tunnetaan Film Tampereesta ja Hollywood-tuotantojen kuten DUAL-elokuvan tuomisesta Suomeen). Lyhytelokuvakilpailun pääpalkintona on 1000 € rahapalkinto.

- Emme halunneet rajata lyhytelokuvakilpailun teemaa ja genreä, sillä Kangasalla on osaamista moneen lähtöön ja halusimme tuoda erilaisia elokuvia esiin. Mukana on monipuolinen kattaus mm. musiikkivideoita ja näyteltyjä lyhytelokuvia, dokumentteja, animaatioita – todella monenlaisia elokuvia eri teemoista ja genreistä”, Ennala jatkaa. Jatkoon lyhytelokuvakilpailussa pääsi 37 elokuvaa, jotka yleisö pääsee katsomaan elokuvafestivaalien lauantaina 6.4. neljässä kilpailunäytöksessä. Voittaja julkistetaan ja palkinnot jaetaan elokuvafestivaalin päätösgaalassa sunnuntaina 7.4.2024.

Ammattilaistuotannoista esillä mm. Kyllä isä osaa -elokuva, kangasalalaisen Tuija Halttusen Näin pilvet kuolevat, Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri ja Wacky Tie Films -tuotantoyhtiön Kangasala Film Festivalia varten koostama lyhytelokuvanäytös

Lauantaina 6.4. nähdään kaksi näytöstä ammattilaistuotannoista. Päivä aloitetaan Tuija Halttusen ohjaamalla Näin pilvet kuolevat -dokumenttielokuvalla. Elokuva katsotaan yhdessä tekijöiden kanssa. He kertovat näytöksen jälkeen dokumenttielokuvan teosta. Myös yleisön kysymyksille on aikaa.

Tuotantoyhtiö Wacky Tie Films on koonnut Kangasala Film Festivalia varten oman lyhytelokuvanäytöksen. Näytöksen jälkeen tekijät ovat kertomassa tuotannoistaan ja jakavat vinkkejä, miten menestyä kansainvälisillä lyhytelokuvafestivaaleilla. Näytöksessä nähdään mm. juuri ensi-iltansa saanut Lasse kaatuu, voi ei! -lyhytelokuva.

Sunnuntaina 7.4. nähdään kolme ammattilaistuotantoa. Päivä alkaa Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri -elokuvanäytöksellä ja tekijätapaamisella. Mistä kaikki lähti ja miksi Heinämäki sijaitsee Kangasalan Saarikylissä? Keskustelemassa Heikki Salo ja Timo Kahilainen, joille Kangasala on tärkeä tukikohta. Tilaisuuden moderoi tuottaja Ilkka Niemi. Tilaisuus on osa tamperelaisen Legenda Film & Tv -tuotantoyhtiön 20-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Charles Smith – Tehtävä Kangasalla elokuvanäytöksen jälkeen nuori elokuvantekijä Aaro Riponiemi tulee kertomaan omasta urastaan, ja miten hän teki ensimmäisen elokuvansa ollessaan vasta koululainen.

Sunnuntain kolmas elokuvanäytös tuo lavalle näyttelijä- ja tekijäkaartin juuri ensi-iltaa viettäneestä Kyllä isä osaa -elokuvasta. Valkokankaalla nähdään siis Kyllä isä osaa -elokuva, ja paikalle saapuu elokuvasta kertomaan ohjaaja Panu Raipia yhdessä tiiminsä kanssa. Myös kysymyksille on jälleen aikaa.

Elokuvan historiaa – perjantain maksuttomassa päivänäytöksessä vanhoja filmejä Kangasalta

Perjantaina 5.4. ohjelmassa tutustutaan elokuvahistoriaan. Maksuton päivänäytös on nimeltään Kurkunleikkaajien Karnevaali ja Kesäpäivä Kangasalla – vanhoja filmejä Kangasalta. Näytöksen järjestävät yhteistyössä Visit Kangasala, Valkeakoski-opisto ja Kangasalan kirjasto. Vanhojen filmien jälkeen kirjastossa luennoi Tampereen kansainvälisten lyhytelokuvajuhlien perustajajäsen ja omien sanojensa mukaan "filmihullu" Raimo Silius teemalla “Alussa oli lyhytelokuva 1895 – Elävien kuvien historian filmiviiltoja maailmalta ja Suomesta”.

Oheisohjelmassa mm. näyttelijä Jere Saarelan vetämä työpaja elokuvanäyttelemisestä, elokuvamaskeeraaja Ari Savosen opit tehostemaskeerauksesta sekä luento Myrskyluodon Maija -elokuvan lavasterakentaja Heikki Häkkiseltä

Lauantaina 6.4. on luvassa maksuton elokuvanäyttelemisen työpaja, jossa juuri kahden elokuvan ensi-iltaa viettänyt näyttelijä Jere Saarela tulee jakamaan vinkkinsä näyttelijän työhön.

Sunnuntaina 7.4. lasten ja nuorten keskuudessa suosittu Tiktokkaaja ja näyttelijä Eero Herranen @eurohoo vetää lapsille, nuorille ja perheille suunnatun, maksuttoman ja inspiroivan “Miten musta tulee näyttelijä” -työpajan Työpajassa Eero kertoo omasta matkastaan näyttelijänä ja unelmien kohtaamisesta ja niiden saavuttamisesta. “Etiäppäin!”

Sunnuntain maksuttomassa tehostemaskeeraustyöpajassa nähdään livenä demo, kun elokuvaskenessä tunnettu elokuvamaskeeraaja Ari Savonen näyttää, miten kotikonstein voi tehdä näyttäviä tehostemaskeerauksia.

Festivaalin viimeisessä maksuttomassa luennossa kuullaan mielenkiintoinen tarina lavasterakentaja Heikki Häkkisen urasta elokuvamaailmassa. Luennolla Heikki Häkkinen kertoo lavasterakennuksesta, työstään ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, ja miten kulissit rakentuvat. Heikin rakentamia lavasteita on nähnyt monissa suomalaisissa kärkielokuvissa, kuten 2024 vuoden menetyselokuvassa Myrskyluodon Maija.

Lauantai-iltana festivaalikävijät ja muut kiinnostuneet pääsevät testaamaan elokuvatuntemustaan tietovisassa Kulttuuriravintola Jalmarissa. Illan aikana on hyvä tilaisuus verkostoitua ja tutustua samanhenkisiin ihmisiin hyvän ruoan ja juoman parissa. Ravintola on kehittänyt elokuvateemaisia cocktaileja ja mocktaileja festivaalin ajaksi valikoimiin. Tietovisan jälkeen Jalmarissa estradille nousee The Voice of Finlandista tuttu brittilaulaja Colin Hartley, jonka musiikista pääsee nauttimaan illan myöhäistunneille asti. Avajaisjuhlat Jalmarissa ovat K18 ja juhliin on vapaa pääsy.

Kulttuuriravintola Jalmari toimii tapahtuman virallisena muonittajana. Listalla on ruoka-annosten lisäksi kahvia, virvoitusjuomia, elokuva-aiheisia mocktaileja ja cocktaileja koko viikonlopun ajan.

Kimmo Pyykkö -taidemuseossa on esillä vaihtuva näyttely Dialogos – kuvan kaunis keskustelu ja pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee. Taidemuseoon on koko festivaalin ajan sisäänpääsy vain 5 € elokuvalippua tai päiväranneketta näyttämällä. Alle 18-vuotiaat pääsevät aina maksutta.

Lisäksi Kangasala-talon 2. kerroksessa on esillä maksuton, dokumentaarinen Meidän Kangasala -valokuvanäyttely.

Festivaaliviikonlopun ohjelmassa on huomioitu erityisesti lapset ja nuoret

- Olemme halunneet kiinnittää erityistä huomiota lasten ja nuorten ohjelmaan Kangasala Film Festivalilla. Nuorten tekijöiden tukeminen on meille sydämen asia”, Kangasala Film Festivalin tuottaja Tiia Ennala kertoo. ”Lisäksi teemme yhteistyötä Kangasalan Tredun kanssa. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan tapahtuman tuottamista ja auttavat mm. tapahtuman markkinoinnissa”, Ennala jatkaa

Festivaalin ohjelmassa on paljon maksutonta tarjontaa lapsille ja nuorille. Sunnuntaina 7.4. Tiktokkaaja ja näyttelijä Eero Herrasen @eurohoo pitää Miten musta tulee näyttelijä -työpajan lapsille, nuorille ja perheille ja tehostemaskeeraaja Ari Savosen kertoo, miten kotikonstein voi tehdä näyttäviä tehostemaskeerauksia.

Lisäksi Kimmo Pyykkö -taidemuseo järjestää lasten yhteisötaideteos -työpajan. Omatoimisessa, maksuttomassa työpajassa askarrellaan oma aarre ja päästään luomaan yhteistä taideteosta Kangasala-talon aulaan. Työpaja on avoinna aulatiloissa koko festivaalin ajan.

Sunnuntaina nähdään kolme koko perheen elokuvaa: Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri, Charles Smith – Tehtävä Kangasalla -elokuvanäytös, jonka jälkeen nuori elokuvantekijä Aaro Riponiemi tulee kertomaan omasta urastaan, ja miten hän teki ensimmäisen elokuvansa ollessaan vasta koululainen sekä uusi Kyllä isä osaa -elokuva.

Kangasala Film Festivalin ohjelma on julkaistu ja lipunmyynti on alkanut osoitteessa www.kangasalafilmfestival.fi.

Tapahtuman järjestää Kangasala-talo yhteistyössä Kangasalan Sanomien, Visit Kangasalan, OP Kangasalan ja Tredun kanssa.

Kangasala Film Festival Kangasala-talossa ja sen ympäristössä 5.–7.4.2024

Lippujen hinnat:

Työpajat, demot ja luennot: maksuttomia
Elokuvalippu 10 € (tai alle 18-vuotiaat, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät 9 €)
Päiväranneke yhdelle päivälle pääsyn kaikkiin päivän näytöksiin ja tapahtumiin 30 € (tai alennettu 25 €)
Päiväranneke kahdelle päivälle 45 € pääsyn kaikkiin koko viikonlopun näytöksiin ja tapahtumiin 30 € (tai alennettu 40 €)