Maria Schneiderin sävellykset soivat Helsingin Tiivistämössä huhtikuussa

Sointi Jazz Orchestra esittää Maria Schneider Orchestran Sky Blue -albumin kokonaisuudessaan Tiivistämössä 4.4.2024. Ohjelmisto kuullaan ensimmäistä kertaa livenä Suomessa.

Huhtikuussa on harvinainen tilaisuus kuulla yhdysvaltalaisen moninkertaisen Grammy-voittaja Maria Schneiderin (s.1960) omalle Maria Schneider Orchestralle kirjoittamia sävellyksiä livenä. Schneider on vuodesta 1992 luotsannut omaa jazzorkesteriaan, johon perinteisen big band -kokoonpanon lisäksi kuuluu harmonikan soittaja, laulaja ja perkussionisti. Lisäksi saksofonistit soittavat useita vaihtosoittimia. "Harva kokoonpano pystyy taipumaan alkuperäismateriaalin edellyttämään instrumentaatioon", kertoo Sointi Jazz Orchestran taiteellinen johtaja ja konsertin johtava Rasmus Soini. "Juuri tällaista persoonallista ja harvoin kuultavaa jazzorkesterimateriaalia Sointi haluaa tuoda yleisönsä kuultavaksi".

Helsingin Tiivistämön konsertissa Sointi Jazz Orchestra esittää Maria Schneider Orchestran Sky Blue -albumin (2007) kokonaisuudessaan ensimmäisenä Suomessa. Albumilta löytyvät mm. vuonna 2008 Amerikan musiikkialan tärkeimmällä palkinnolla Grammylla palkittu sävellys Cerulean Skies, perulaisesta rytmiikasta ammentava Aires de Lando ja lähes popsävelmää muistuttava The Pretty Road.

"Schneiderin teokset ovat maagisia kokonaisuuksia, jotka kuljettavat erilaisten kiinnostavien maailmojen läpi. On kiehtovaa kuinka sama kokoonpano voi kuulostaa eri sävellyksissä niin erilaiselta! Musiikki pursuaa auvoa ja energiaa niin, että välillä mukaan tempautuessa meinaa unohtaa hengittää. Melodiat ovat hyvin laulullisia ja aina kun luulet, että nyt on saavutettu jo huippukohta, sävellyksessä tuleekin vielä jokin uusi taso, joka nostaa intensiteettiä entisestään", Soini taustoittaa.

Sointi Jazz Orchestra tunnetaan erityisesti originaalimateriaalia esittävänä kokoonpanona. Konsertti onkin kunnianosoitus Maria Schneiderille ja hänen kokoonpanolleen, joka on toiminut yhtenä Sointi Jazz Orchestran esikuvana. Yhtye esitti ohjelmiston koronasulun aikaan keväällä 2021 live-striimikonserttina, mutta halusi toisintaa esityksen nyt myös elävälle yleisölle. "Tämä musiikki on ehdottomasti parhaimmillaan paikan päällä koettuna", Soini kiteyttää.

Vuonna 2013 perustettu Sointi Jazz Orchestra tunnetaan persoonallisesta ja yllättävästä big band -perinnettä uudistavasta soundistaan, joka syntyy epätavallisesta instrumentaatiosta ja tuoreista vaihtosoittimia hyödyntävistä sovituksista. Yhtye toteuttaa vuosittain uusia juuri sille räätälöityjä konserttikokonaisuuksia, joiden solisteina on vieraillut omaäänisiä taiteilijoita aina Juhani Aaltosesta Marius Nesetiin ja Matti Johannes Koivusta Maria Faustiin. SJO:n konsertit vievät kuulijan musiikkimatkalle, joka pitää otteessaan ensiminuuteista viimeiseen sointuun asti.
Sointi Jazz Orchestra: Sky Blue - The Music of Maria Schneider
to 4.4.2024 klo 19 @ Tiivistämö, Helsinki
Konsertin kesto n. 75min

Liput ennakkoon Tiketistä 23/16/10€ tai ovelta 25/20/10€