Mika Toivasen valokuvanäyttely studiomuusikoista Espoossa, syksyllä Turku, Tampere, Hämeenlinna

Valokuvaaja Mika Toivasen Raitojen takana -näyttely kertoo hiljaista tarinaa studiomuusikoista

Näyttelyn lisäksi Toivanen on julkaissut valokuvistaan kirjan Mika Toivasen Raitojen takana -valokuvanäyttelyssä on esillä 30 muotokuvaa maamme eniten levyttäneistä studiomuusikoista, muusikoista tuhansien suomalaisten tuntemien hittien taustalla. Nämä oman alansa huippuammattilaiset on kuvattu pelkistetysti, ilman soittimia. Valokuviin on tavoitettu persoona ja ennen kaikkea ihminen raitojen takaa. Kuvan yhteydessä mainittu kappale on vain yksi heidän monista levytyksistään.

"Raitojen takana -valokuvanäyttely on taltioinut kuviksi järkälemäisen osan pitkää suomalaisen kevyen musiikin historiaa. Nämä valokuvat ovat pysäyttäviä ja vivahteiltaan rikkaita. Niissä välittyy ammattimuusikkomaailman ehkä kiehtovin piirre. Äärimmäistä kurinalaisuutta ja sovituissa raameissa pitäytymistä vaativa ammatti on täynnä luovia, räiskyviä ja ennen kaikkea omituisella huumorintajulla siunattuja persoonallisuuksia. Muusikkokunnan individualistinen kirjo välittyy hienosti näistä kuvista." Näin kirjoittaa populaarimusiikin suuri asiantuntija, toimittaja Pekka Laine näyttelyesitteen alkusanoissa.

Mika Toivanen, joka itsekin on toiminut aikoinaan studiomuusikkona ja tuottanut kymmenittäin kappaleita lukuisile iskelmätähdille (Paula Koivuniemi, Anna Eriksson, Laura Voutilainen, Katri Helena, Jari Sillanpää), pohtii näyttelynsä syntyä:

"Kuten monet hienot asiat elämässä, myös Raitojen takana -projekti lähti liikkeelle spontaanisti, miltei vahingossa, puhtaasta tekemisen riemusta. Raitojen takana -projektissa ei ole kysymys portfoliosta, kohteen oikeanlaisesta valaisusta tai edes muotokuvauksesta. Kyse on isommasta. Kyse on häviämässä olevan ammatin, mutta myös ammattikunnan taltioimisesta ja niiden musiikin ammattilaisten kasvojen näyttämisestä, jotka väkisinkin jäävät vain nimiksi levyjen kansiin."

Raitojen takana -kirja

Näyttelyn lisäksi Toivanen on julkaissut valokuvistaan valokuvakirjan. Kirjan sivuilla muusikon vieressä seisoo kuin korvissa soivana lauluna yksi kyseisen muusikon kappaleista, jolla hän on ollut mukana. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa kirjan ensilehdillä kuvattu "Tapani “Nappi Ikonen, rummut", jonka viereen on asettautunut teksti “Lumi teki enkelin eteiseen - Hector".

Kirjan esipuheissa toimittaja Pekka Laine lausuu: "Kirja on muusikon ja säveltäjän tekemä, ja se kuuluu ja näkyy näissä kuvissa. Niissä on rytmiä, melodista liitoa ja harmoniaa, joka nivoo yksityiskohdat osaksi suurempaa tarinaa. Näistä valokuvista piirtyy toden totta laajempi tarina populaarimusiikistamme ja sen inhimillisesti kiehtovasta historiasta.

Näyttelyn ja kirjan yhteistyökumppaneina ovat Gramex, Genelec ja Finnfoto.

MIKA TOIVANEN, valokuvaaja

Mika Toivanen on helsinkiläinen ammattivalokuvaaja. Hänen kuvistaan välittyy intensiivinen läsnäolo sekä vahva yhteys kuvattavaan. Toivanen on valmistunut valokuvaajamestariksi vuonna 2020 toimittuaan aiemmin yli 30 vuotta säveltäjänä ja tuottajana. Hän on työskennellyt lähes kaikkien näyttelyn muotokuvissa esiintyvien muusikoiden kanssa niin studiossa kuin keikoillakin. Tämä yhteys ja työtoveruus näkyy kuvissa selvästi. Toivasen ensimmäinen näyttely Minun Tangoni oli vuonna 2018.

 

Mika Toivasen Raitojen takana

Espoon kulttuurikeskus, näyttelytila Ahjo (Kulttuuriaukio 2)
Näyttely avoinna: 7.8.2024–1.9.2024, klo 08.00–21.00

Näyttely on nähty keväällä Helsingin Musiikkitalolla. Espoon jälkeen näyttely jatkaa kulkuaan ja on esillä Turussa 2.9. alkaen, myöhemmin syksyllä Hämeenlinnassa ja Tampereella.