Uutisankkurit Hönttä ja Toippari rakkaudentunnustuksessa Tampereelle

Romantillista raamakomeriaa höystävät Heikki Helan uudet laulut

Maailman kantaesityksen Tampereenkiäliset uutiset ensi-ilta on torstaina 26.9. klo 18 Tampereen Komediateatterin Päänäyttämöllä.

Siitä on tammikuussa 30 vuotta kun legendaariset tamperelaishahmot Hönttä ja Toippari alkoivat lukea murreuutisiaan paikallisradiossa. Nyt viikate uhkaa Tampereenkiälisten uutisten toimitusta, kun mediakonsernin piinkova brändikonsultti Assi Tikka porhaltaa Helsingistä pyörremyrskyn tavoin paikalle. Keksivätkö Hönttä, Toippari, Räikköne ja taiteilija Moksu Palonen ratkaisun, mitä touhuaa Räikkösen äite ja miten Räikkösen Valkeakoskella asuva eno liittyy tapaukseen? Ja missä on Olkkone?

Hönttä, Toippari ja kumppanit nähdään nyt ensi kerran näyttämöllä, maailman tamperelaisimmassa uutuusnäytelmässä. Ilpo Rantasen ja työryhmän kirjoittamassa romantillisessa musiikkikomeriassa juonenkäänteiden lisäksi komiikkaa synnyttävät rehevät kielikuvat ja omintakeinen huumori, höystettynä Heikki Helan säveltämillä tarttuvilla lauluilla.

Kuin sivutuotteena syntyy pianoistutkielma siitä, mistä vahva kaupunki-identiteettimme rakentuu; kuten kaikissa pitkissä parisuhteissa - se syntyy nykyhetken ja nostalgian suoloisesta liitosta!

Ohjaus Marika Vapaavuori
Käsikirjoitus Ilpo Rantanen
Lavastus Oskari Löytönen
Rooleissa nähdään Ilkka A. Jokinen, Harri Järvinen, Heikki Hela, Juulianna Mäkelä ja Aku Sajakorpi.
Esityksessä kuullaan Heikki Helan uutta musiikkia

 

Ohjaaja Marika Vapaavuori kertoo:

Tampereen kaksinapaiseen identiteettiin kuuluu myös oleellisena osana kaksi uutisankkuria: Hönttä ja Toppari.

Tervetuloa kokemaan uunituoreena näytelmänä tämä umpitamperelainen jo kolmekymmentä vuotta radioaalloilla seilannut verbaalinen kaljakellunta! Legendaariset Hönttä ja Toippari nähdään nyt ensi kerran näyttämöllä! Näytelmän juonenkuljetuksessa uudistusvimma meinaa pyyhkäistä mukanaan jotakin, josta on vuosien varrella muodostunut osa kaupunkimme identiteettiä.

Tampereenkiälset uutiset näytelmässä on kysymys, tottakai komediasta. Juonenkäänteiden lisäksi sitä synnyttää rehevin kielikuvin kerrottu omintakeisen huumori. Kuin sivutuotteena syntyy pianoistutkielma siitä, mistä vahva kaupunki-identiteettimme muodostuu – kuten kaikissa pitkissä parisuhteissa – nykyhetken ja nostalgian suloisesta liitosta!

Esityksessä tutkitaan lempeästi tamperelaista identiteettiä, jumittamista ja muutosvastaisuutta, jota tamperelaisessa dna:ssa taitaa olla jokaisella pisara - Räikkösen sanoin ”… ku mää en sillai välittäs uuristua”. Mutta kun Hönttä ja Toippari ystävineen ajautuvat selviämiskamppailuun on sittenkin toimittava!

”Rakkaudentunnustus Tampereelle” on pakattu Tampereenkiäliset Uutiset -esityksessä paitsi Ilpo Rantasen ja työryhmän kirjoittamaan humoristiseen tarinaan, myös Heikki Helan säveltämiin tarttuviin lauluihin.

”Tammerkoski kauniimpi kuin yksikään joki

Aina tierän sen- on Tampere mun koti.”

Tämä on viimeinen riimi, joka jäänee kaikumaan Tamperelaiskatsojan korvaan, kun tämä lähtee Tampereenkiälisten uutisten esityksestä, sydän täynnä kotiseuturakkautta.

 

Näyttelijä/muusikko Heikki Hela kirjoitti ”Rakkauslauluja roheella meiningillä”:

Mä sain kunniatehtävän säveltää musiikkia itselleni rakkaasta aiheesta - Tampereesta ja Tampereenkiälisistä uutisista. Laulujen tehtävä on avata legendaaristen uutisankkureiden Höntän ja Toipparin sekä näytelmän muiden henkilöiden tunneilmastoa, nostaa fiilistä ja lisätä pökköö sydänten kaminaan .

Tampereenkiäliset uutiset on siis hurttia menoo suurella sydämellä. Musiikilla olen halunnut tukea ja korostaa tätä. Laulut saavat siis olla roheeta rokkenrollia kuin myös melodista ja vähän romantillistakin sorttia. Suurkiitos kuuluu käsikirjoittaja Ilpo Rantaselle, joka vastaa laulujen lyriikoista.

 

Esikoisnäytelmäkirjailiija Ilpo Rantasen sanoin:

On ollut kunnia saada olla mukana tuomassa Tampereenkiälisten uutisten maailma Komediateatterin päänäyttämölle. Esitys on osaavan, hyvähenkisen ja innostuneen työryhmän yhteistyön tulos, jossa erilaisia radioaalloilta tuttuja ihmisiä erilaisine tunteineen yhdistää yksi asia: Tampere. Ja koska Tampereella liikutaan, täällä soi tietenkin musiikki - jota on myös ollut suuri ilo saada Heikki Helan kanssa näytelmään kirjoittaa.

 

www.komediateatteri.fi