Suomen Teatterit ry:n ja Varkauden Teatterin yhteinen ulostulo valtion suunnitelluista leikkauksista

Leikkaukset uhkaavat ajaa alas suomalaisen teatterin

Valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset uhkaavat suomalaisen teatterin tulevaisuutta. Suomen Teatterit ry haluaa herättää päättäjät ja yleisön ymmärtämään, että näin suurten leikkausten myötä suomalaisille rakas taidemuoto on vaarassa.

Hallituksen budjettiriihessä päätettiin, että opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalaan kohdistuu 60 miljoonan euron leikkaukset, josta taiteen ja kulttuurin rahoitukseen kohdistuu 17,4 miljoonaa. Leikkaukset jakautuvat esittävän taiteen ja museoiden valtionosuuksiin, joista leikataan 10,8 miljoonaa, ja taiteen ja kulttuurin edistämisen valtionavustuksiin, joista leikataan 6,5 miljoonaa euroa. Valtionosuusrahoitukseen näyttää siis kohdistuvan kokonaisuudessaan noin 7 % leikkaus. Tarkemmin sopeutuksista päätetään tulevien viikkojen aikana.

Jokaisella yksittäisellä miljoonalla on valtava merkitys kulttuurin kentällä. Nämäkin leikkaukset vaikuttavat suoraan esimerkiksi lippujen hintoihin ja teattereiden mahdollisuuksiin työllistää, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen sanoo.

Vuoden 2025 leikkaukset ovat kuitenkin vasta alkua: hallitus on kaavaillut mittavia leikkauksia myös vuodelle 2026. Lisäksi tammikuussa teatterilippujen arvonlisäverokanta on korottumassa jopa neljä prosenttiyksikköä.

Leikkaukset ja samaan aikaan tehtävä veronkorotus ovat kova isku teattereiden taloudelle, joka yhä toipuu koronakriisistä. On todennäköistä, että alkuvuodesta nähdään jo ensimmäinen lomautusaalto ja uhkana on edelleen, että jotkut teatterit joutuvat lopettamaan toimintansa kokonaan, Paavolainen sanoo.

Budjettiriihen yksittäinen päätös pienentää leikkaussummaa ei siis ratkaise teatterin, tanssin ja sirkuksen alan huolta tulevaisuudesta. Rahoitusleikkaukset ja kustannustason nousu haavoittavat vakavasti suomalaista kulttuurielämää.

Nämä leikkaukset eivät tuo säästöjä valtiontalouteen, vaan lisäävät esimerkiksi alan työttömyyttä. Toivomme, että budjetin eduskuntakäsittelyssä kulttuurin merkitys huomioidaan ja leikkauksista luovutaan, Paavolainen sanoo.

Nyt esitetyt leikkaukset ovat osa kehysriihessä päätettyä säästöpakettia, jossa linjattiin että opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksiin kohdistuu 50 miljoonan euron lisäleikkaukset vuonna 2025. Tästä summasta valtiovarainministeriö on jyvittänyt 60 % leikattavaksi kulttuurista, vaikka kulttuurin osuus ministeriön koko budjetista on vain noin 7 %.

Vuodelle 2025 esitetyt leikkaukset ovat kuitenkin vasta alkua: hallitus kaavailee mittavia leikkauksia myös vuodelle 2026.

Leikkauksilla vaikutuksia myös aluetalouteen

Suomalaiset ovat teatterikansaa. Ammattilaisten tekemä esittävä taide – teatteri, tanssi, sirkus ja ooppera – kerää vuosittain 3–4 miljoonaa katsojaa.

Teatterit ja muut esittävän taiteen toimijat ovat keskeinen osa alueiden elinkeinoelämää ja niiden toiminnalla on positiivisia taloudellisia vaikutuksia. Valtiovarainministeriön esittämien leikkausten vaikutukset kohdistuisivat siten myös ympäröiville elinkeinoaloille.

Teatterit toimivat monesti alueensa vetonauloina, joten myös ravintola-, matkailu- ja kuljetuspalvelut hyötyvät teatteritoiminnasta. Teattereihin kohdistuvilla leikkauksilla olisi moninaisia kerrannaisvaikutuksia, Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Kaisa Paavolainen kertoo.

Suomen koko maan kattava ammattiteatteriverkosto mahdollistaa yleisöille laadukkaita taidekokemuksia ympäri Suomen. Teatterit saavuttavat yleisöjä usein myös omaa kaupunkia laajemmalta alueelta. Esitettyjen rahoitusleikkausten myötä on vaarana, että Suomessa on tulevaisuudessa katvealueita, joissa ei pääse kokemaan ammattiteatteria.

Kulttuuri on henkistä huoltovarmuutta

Suomalaisella teatterilla, tanssilla ja sirkuksella on tärkeä rooli kansankunnan identiteetin ja vakauden vahvistajana. Epävarmoina aikoina on syytä pitää erityistä huolta kulttuurista, joka on osa suomalaisten henkistä huoltovarmuutta. Taide mahdollistaa uuden ajattelun ja vie yhteiskuntaamme eteenpäin.

Suomalaista teatteria ei tehdä missään muualla kuin Suomessa. Suomen Teatterit ry vetoaa nyt päättäjiin, että teattereihin kohdistuvat ylisuuret leikkaukset peruttaisiin tai kohtuullistettaisiin. Yleisö voi puolestaan tukea teattereita nauttimalla niiden tarjoamista upeista esityksistä esityskauden taas käynnistyessä.

Mitä leikkaukset tarkoittavat Varkauden Teatterissa

Suunniteltu 7 % leikkaus Varkauden Teatterille tulevasta 614 000 €:n valtionavusta tarkoittaa 43 000 €:n vähennystä. Leikkauksen ajankohta on valmiiksi alirahoituksesta kärsivälle Varkauden Teatterille kriittinen. Varkauden Teatteri on keskimääräistä suuremmalla omarahoitusosuudella toimiva ammattiteatteri, jossa on jo totuttu työskentelemään niukoin resurssein. Tulevat leikkaukset karsisivat vähätkin vierailevat taiteilijat Varkauden Teatterin riveistä, jolloin esimerkiksi musiikkituotantojen toteutusmahdollisuudet käyvät olemattomiksi. Vakituisen henkilökunnan lomautusta ja irtisanomisia joudutaan pohtimaan, mikä puolestaan vaikuttaa esitysten vähenemiseen ja pääsylipputulojen supistumiseen.

Teatterin toiminnan tämänhetkinen rahoitus on tarkoitettu teatteritoiminnan pyörittämiseen, mutta sillä ei kateta suuria remontteja. Nyt kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja julkisivusuojeltu teatteritalo tarvitsee uuden katon, jonka kustannus on pelkästään 500 000 €.

Varkauden Teatterin alasajo alkaa toden teolla, mikäli myös Varkauden kaupunki päätyy budjettiriihessään leikkaamaan teatterin tuesta”, toteaa teatterinjohtaja Juha Vuorinen huolestuneena.