Kyösti Mäkimattila & Varjokuva jäävät tauolle

Elettiin viime vuosituhannen loppua, kun Yläneen kunnassa asuneet Mäkimattilan ja Kulmalan veljekset löivät hynttyyt yhteen soittaakseen rautalanka- ja Beat-musiikkia.

Keikkailu starttasi lähialueen seurojentalojen tansseista, häistä ja muista erilaisista juhlatilaisuuksista. Rakkaus musiikkiin johdatti tulevaisuuteen luottavasti katsovan, The Cruels -nimellä matkaan lähteneen, ryhmän alkutahteja. Tuskin kukaan vielä tuolloin osasi aavistaa, minne yhteistyö heidät johdattaa.

Vuosi 2002 oli käänteentekevä, sillä ryhmä osallistui Ylläksellä SMOrk-kilpailuun, tanssiorkestereiden Suomenmestaruuskilpailun. Kisan voitto avasi uusia ovia, nimikin muuntui Varjokuvaksi ja keikat lisääntyivät. Vielä seuraava voittoisa osallistuminen SMOrk 2005 -kisaan toi uralle yhä lisää potkua, palkintona runsaasti TV-näkyvyyttä suositussa Kesäillan Valssi -housebändin pestissä. Viikottaiset TV-esiintymiset kesinä 2005-2006 tarjoilivat Varjokuvan musiikin suoraan suomalaisten olohuoneisiin tehden ryhmän kaikille tutuksi. Heillä on ollut vahvasti läsnä 1950- ja 1960-lukujen henki niin sovituksissa kuin kappalevalinnoissa. Tavaramerkiksi alusta asti muodostunut ulkomusiikillinen tyylikkyys on aina ollut tunnistettava osuus Varjokuvan imagoa.

Vuodet ovat muokanneet kokoonpanoa ja yhteiset tavoitteet ovat hitsanneet ryhmän yhteen. Yksi merkittävä muutos dynamiikassa oli vuonna 2013, jolloin yhtyeen rumpalina toiminut Kyösti Mäkimattila valittiin tangokuninkaaksi ja Kyösti siirtyi Varjokuvan solistiksi.

Takana on kaikkiaan neljännesvuosisata pitkäjänteistä työtä kotimaisen viihteen puolesta. Se on synnyttänyt lukuisia albumeja ja konserttikiertueita. Tuhansia ja taas tuhansia keikkakilometrejä ja tanssikeikkoja. Kyösti ja Varjokuva ovat löytäneet tiensä yleisön sydämiin.

Välietapin aika

Viimeiset 11 vuotta on noudatettu reseptiä, jossa Kyösti Mäkimattila on ollut solistina ja Varjokuva säestänyt häntä. Nyt edessä on hetki, jolloin pysähdytään miettimään tulevaisuuden uutta konseptia. Ryhmä jää tauolle.

- ”Kyllä. Olemme jäämässä tauolle toistaiseksi. Marraskuun loppuun asti otetaan kaikki ilo irti keikoista. Täysillä, hyvällä energialla, nauttien joka ainoasta hetkestä. Kannattaa siis tulla vielä seuraamme, kun se on mahdollista. Pian tämä kombinaatio on uusien ideoiden äärellä. Olemme antaneet tanssilavoille sen, mitä meillä on antaa ja lavat ovat antaneet meille, mitä niillä on antaa. Nyt mietitään, miten latu jatkuu ja uudistuu”, Kyösti maalailee ajatuksiaan.

Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, avoimia ovia.

Kyösti Mäkimattila on Suomen eturivin iskelmälaulaja ja biisintekijä sekä kirjailija ja runoilija. Varjokuva on tuonut esiintymisiin uniikin tunnelman ja musiikista huokuu raudanluja ammattitaito. Tätä kokoonpanoa seuratessa on helposti voinut kuvitella palanneensa tanssilavakulttuurin kulta-aikoihin. Pelkästään retroilun poluilla ei kuitenkaan ole seikkailtu, sillä uusia suuntaviivoja on etsitty aina. Lähes 200 keikan vuosivauhdilla on maamme huviestradit tulleet tutuiksi ja vahvana huokuva karisma on vedonnut laajaan yleisöön. Kyösti on lisäksi vakuuttanut yleisön runoilijana ja oman musiikkituotannon ohella tehnyt kappaleita myös monille muille artisteille.

Kyösti Mäkimattilan ja Varjokuvan viimeinen keikka tällä erää on 30. marraskuuta Lomakeskus Revontulessa, Hankasalmella.