Earthrise Kansallisoopperassa 17.–19.10. ei ole suurmiestarina vaan ajatuskoe aisteille

Tähtitieteilijä Johannes Keplerin ”Avaruusseikkailu”: Earthrise vie sinut Kuuhun ja uniin Kansallisoopperassa 17.–19.10.

Onko maailma menettänyt järkensä? Elämmekö nykyään samanlaisessa tilanteessa kuin 400 vuotta sitten, jolloin poliittiset ja uskonnolliset tahot taistelivat vallasta ja monet tieteelliset tulokset haluttiin lytätä epämieluisina? Näitä kysymyksiä pohditaan Earthrise-teoksessa, joka on saanut innoituksensa tähtitieteilijä Johannes Keplerin ja hänen äitinsä Katharina Keplerin elämäntarinoista. Uutta musiikkiteatteria edustavassa teoksessa yhdistyvät vanha ja uusi musiikki, näytelmällisyys ja vokaalitaide. Earthrise esitetään Kansallisoopperan Alminsalissa 17.–19. lokakuuta, ja sen toteuttavat Suomalainen barokkiorkesteri ja ranskalainen La Chambre aux échos. Teos päättää tämänvuotisen Helsinki Early Music Festivalin.

Kansainvälisessä yhteistyössä syntyvän Earthrise-teoksen työryhmään kuuluvat libretisti ja ohjaaja Aleksi Barrière, säveltäjä Juha T. Koskinen, vanhan musiikin valinnoista ja soitinyhtyeen johtamisesta vastaava cembalisti Marianna Henriksson sekä laulaja/vokaali-improvisoija ja säveltäjä Anni Elif Egecioglu. Näyttämöllä ovat Egecioglun lisäksi näyttelijä Thomas Kellner ja Suomalaisen barokkiorkesterin muusikot.

Renessanssi on aina ollut Juha T. Koskista kiinnostava aikakausi. Ajan taiteilijat liikkuivat eri taiteiden ja jopa tieteiden välissä. Leonardo da Vincin ja Giordano Brunon kiinnostus kosmokseen ja nimenomaan kuuhun on aikaisemminkin toiminut Koskisen teosten innoituksena. ”Ajan monista teksteistä juuri Johannes Keplerin (1571–1630) Uni avaa fantasiadimension, joka mahdollistaa näyttämöteoksen.” Keplerin romaania Somniun (Uni) on pidetty maailman ensimmäisenä tieteisromaanina. Hän pyrki edistämään siinä uutta maailmannäkemystä puhuttelemalla mielikuvitusta: miltä näyttäisi maailmamme kuusta katsottuna?

Barrière kertoo, että libreton ”lähtökohtana on Keplerin havainto, että jos tiettyä asiaa on vaikeaa ratkoa – esimerkiksi hankala pulma tai itseämme/maailmaa koskeva totuus, jota emme halua katsoa silmiin –, uni saattaa ehdottaa siihen toisenlaisen ja mahdollisesti ratkaisevan näkemyksen. Rakensimme siis teoksen, joka muodostuu monesta unesta/siirtymästä ja jonka keskiössä on Keplerin oma Uni-kertomus kuuhun matkustavasta tähtitieteilijästä ja hänen noitaäidistään. Uni muuttui painajaiseksi, kun Keplerin äitiä Katharina Kepleriä (1546–1622) syytettiin noituudesta.”

Pääosa teoksen vanhasta musiikista on peräisin Keplerin aikakaudelta, elinalueilta tai liittyy hänen työpaikkaansa Prahan hoviin. Säveltäjistä esimerkiksi böömiläisellä Kryštof Harantilla ja flaamilaislähtöisellä Philippe de Montella oli kytköksiä Prahan hoviin. Romanus Weichlein, joka eli nykyisen Itävallan alueella eli Keplerille tutuilla seuduilla, kurkottaa jo reilusti Keplerin jälkeiseen aikaan.

Anni Elif Egecioglu on säveltänyt teokseen uutta musiikkia, mutta häneltä kuullaan myös toisenlaista äänenkäyttöä. Se yhdistyy naispuolisiin roolihahmoihin, jotka eivät kuulu viralliseen kaanoniin, josta Keplerkin on tuttu. ”Earthrisen naishahmojen ydin on lauluissa ja improvisaatioissa, jotka ilmestyvät ensin taustalle ja sitten kasvavat tekstin myötä. – – Esittämiäni hahmoja läpäisee äitiys, syvä itsetuntemus ja jonkinlainen kehon ulkopuolinen tietoisuus, joka liittyy laajempaan ymmärrykseen siitä, miten maapallo ja siten kaikki elävä on yhteydessä maailmankaikkeuteen”, kertoo Egecioglu.

Reilun tunnin mittaisessa esityksessä käytetään englantia, suomea, saksaa, latinaa ja tsekkiä. Tekstitys on suomeksi ja englanniksi.

Earthrisen esitykset Kansallisoopperan Alminsalissa 17.–19.10. päättävät tämän vuoden Helsinki Early Music Festivalin. Festivaalin järjestävät Suomalainen barokkiorkesteri ja Encanto Music ry.

*

To 17.10.2024 klo 18.30 Alminsali, Helsinki

Pe 18.10.2024 klo 18.30 Alminsali, Helsinki

La 19.10.2024 klo 16 Alminsali, Helsinki

Earthrise

Harant – de Monte – Praetorius – Scheidt – Schein – Weichlein – J. T. Koskinen – Egecioglu

Teksti ja ohjaus: Aleksi Barrière
Uusi musiikki: Juha T. Koskinen
Vanhan musiikin kokonaisuus ja soitinyhtyeen johto: Marianna Henriksson
Laulaja/vokaali-improvisoija sekä uusi musiikki: Anni Elif Egecioglu
Näyttelijä: Thomas Kellner
Soitinyhtye: Suomalainen barokkiorkesteri
Valosuunnittelu: Étienne Exbrayat
Videosuunnittelu: Lucia Schmidt
Lavasuunnittelu: Aleksi Barrière & Étienne Exbrayat

Earthrise FiBOn sivuilla: https://fibo.fi/konsertit/2024/earthrise/

Earthrise Kansallisoopperan sivuilla: https://oopperabaletti.fi/ohjelmisto/earthrise/

Liput: 35/30* € (rivit 2–13), 20 € (lisärivit + 1. rivi): Kansallisoopperan lipunmyynti ja verkkokauppa: https://oopperabaletti.fi/osta/id/286985/

* alennusryhmät