Kyösti Mäkimattila: Sanat

Avatessani paketista mystisesti LP-levyn näköistä CD:tä ja katsoessani silmiin levyn kannesta katsovaa, kynää pitelevää artistia olo on kuin varovasti raottaisi oven henkilökohtaiseen runolauluiltaan, kuin avaisi itsensä liittymään mukaan Kyöstin mielen virtaan.

Levyn nimi on ytimekkäästi Sanat, koska se koostuu täysin Kyösti Mäkimattilan sanoituksista. Osa biiseistä on itselleni täysin uusia, osa jo Kyöstin keikoilta tuttuja, nyt kuitenkin sovitettuna rauhallisempiiin kuunteluhetkiin sopivalle studio-orkesterille. Sanat ovatkin tällä artistilla hallussa. Mummoni olisi sanonut, että hän on varsinainen sana-niekka. Kyöstin sanat ovat miekanvahvoja, eivät valu kuin vesi hanhen selästä vaan juurtuvat mieleen. Jos rytmi on musiikin sydän, sanat ja melodia ovat sen sielu, ja tässä levyssä se sielu todella on mukana, Juha Maunun upeisiin sovituksiin puettuna. Kantta katsoessani, kiekon pyöriessä soittimessa voin todella kuvitella Kyöstin studio-orkestereineen tuomassa erityisen taidehetken kotiini.

Omiksi suosikeiksi nousevat englanniksi sanoitettu ja hitaaksi valssiksi sovitettu Satumaa, nyt Fableland, sekä Milla-tango, joka on myös Kyöstin oma sävellys. Levy päättyy Unholaan, joka on suurenmoinen versio maailmankuulun Astor Piazzollan Oblivion-tangosta. Nämä Sanat eivät kuitenkaan unholaan katoa, vaan levy herättää ne henkiin aina uudestaan, puhumattakaan mahdollisuudesta nauttia elävistä esityksistä Kyöstin keikoilla!

 

DJ Toivo!