Sielukas ja valovoimainen Sara Siipola julkaisi UMK-kappaleen ”Paskana”

 ”Tällä biisillä haluan antaa kuuntelijalle luvan olla rikki, paskana”

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja valitaan 10.2.2024 Tampereen Nokia Arenan UMK24-tapahtumassa
Kuuntele ”Paskana” tästä

Suuria tunteita ja vahvoja kontrasteja musiikissaan yhdistävä Sara Siipola julkaisi 15.1 singlen Paskana, jolla artisti osallistuu tämän vuoden Uuden Musiikin Kilpailuun. Vahvalla lauluäänellä hätkähdyttävä Siipola tähtää isoille lavoille ja UMK:n myötä ottaa askeleen entistä isomman yleisön eteen.

”Olen hyvin vahvasti live-esiintyjä ja yleisö saa minut syttymään. Mitä isompi lava, sitä enemmän sytyn”, Siipola kiteyttää.

Sara Siipolan kilpailukappale Paskana on täynnä raakaa tunnetta oleva voimabiisi, joka ei kuitenkaan ole perinteiseen tapaan nostattava. Kappale kumpuaa tuttavan isän poismenosta ja sen herättämistä tunteista. Siipola seurasi illanvieton aikana, kuinka hänen läheisensä yritti olla menetyksen jälkeen mukana yhteisessä hetkessä.

Hän oli meidän kanssamme siellä huoneessa, muttei ollut läsnä. Hän eli kahdessa maailmassa yhtä aikaa. Halusin kirjoittaa tuosta hieman vaietustakin surun vaiheesta, joka saattaa näyttäytyä muille itsekkäältä tai jopa lapselliselta. Miksi muut vaan jatkaa elämää, vaikka mun maailma on täysin pysähtynyt?

Paskana on siitä poikkeuksellinen voimalaulu, että siinä ei oikeastaan tule mitään selkeää toivonpilkahdusta. Sen voima tulee juuri siitä että se ei anna romantisoitua kuvaa surusta, jolla on onnellinen loppu. Tällä biisillä haluan antaa kuulijalle luvan olla rikki, paskana.”

Sara Siipolan tumma ja sielukas ääni on hurmannut suomalaisia kappaleilla, kuten kultarajan ylittänyt Susta tulee tähti, Rohkee sydän ja Uusi musta. Mm. Tähdet, tähdet -ohjelmassa ja Nenäpäivä-konserteissa esiintymässä nähty Siipola on noussut yhdeksi puhutuimmista uusista laulajanimistä – hän oli vuonna 2023 googlatuin suomalainen naisartisti.

Hittejä takonut Siipola kasvoi Pohjanmaan Laihialla, jossa itsensä löytäminen ei ollut helppoa. Koulumaailmassa unelmistaan haaveilevat laitettiin nopeasti ruotuun.

”Jouduin pienentämään itseäni ja tunsin sisälläni, että minun on pakko lähteä täältä helvettiin”, Siipola kuvailee.

Siipolalla oli vaikeuksia löytää omaa paikkaansa nuorena. Vuonna 2016 hän valmistui merkonomiksi Vaasasta ja alkoi edistää laulu-uraansa. Viiden vuoden sisään mahtuu kasa singlejä, debyyttialbumi sekä Tähdet Tähdet -ohjelma. Kaikki sai kuitenkin alkunsa yhdestä sähköpostista.

”Laitoin äitini kanssa 19-vuotiaana opiskelijana sähköpostia Sony Music Finlandin nykyiselle toimitusjohtaja Henri Lanzille otsikolla: Take it or Leave it. Otsikon perässä oli kaiken lisäksi silmänisku-emoji.”

Viesti johti lopulta vuonna 2019 allekirjoitettuun levytyssopimukseen, joka poiki kasan kappaleita ja albumin Kaunis kun itken. Omaa musiikkiaan Siipola kuvailee sielukkaaksi ja tummaksi popiksi.

Tykkään tehdä isoista aiheista biisejä. Toivon, että jengi voisi kuunnella mun biisejä silloin kun he haluavat itsevarmuutta ja samaistumispintaa”, Siipola kuvailee.

Siipola on myös aiemmassa tuotannossaan käsitellyt vaikeita teemoja sekä puhunut avoimesti mielenterveyden ongelmista. Aina se ei kuitenkaan ole ollut helppoa.

Aloitin terapian jo ala-asteella. Silloin mietin, että jos joku saisi tietää, niin kuolisin.”

Siipola on sen koommin oppinut paremmin olemaan sinut itsensä kanssa ja haluaa jakaa tietoisuutta ja itsevarmuutta niille, jotka painivat samanlaisten ongelmien kanssa.

”Haluan normalisoida näitä asioita ja luoda ihmisille turvallisen tilan. Jos minä, Laihialta kotoisin oleva tyttö olen nyt tässä, niin kuka tahansa voi olla.”

Sara Siipolan UMK-kappale löytyy suoratoistopalveluiden lisäksi Yle Areenasta ja YouTubesta. Lyriikkavideon lisäksi voit katsoa myös biisin luomisesta kertovan Biisin tarina -videon.

Uuden Musiikin Kilpailun voittaja valitaan 10.2.2024 Tampereen Nokia Arenan UMK24-tapahtumassa. Suora lähetys UMK-show’sta nähdään ja kuullaan suorana Yle TV1:ssä, Yle Areenassa sekä Ylen radiokanavilla.

 

Sara somessa:
Instagram
TikTok

www.sarasiipola.fi