Sherlock Holmes ratkoo salaperäistä tapausta Naantalin Teatterissa

Sir Arthur Conan Doylen kuuluisien salapoliisitarinoiden etsivänero, Sherlock Holmes, seikkailee Naantalin Teatterissa tänä keväänä klassisessa näytelmässä, joka esitettiin ensimmäisen kerran Broadwaylla jo vuonna 1899. Sherlock Holmes saa ensi-iltansa 13.4. ja esityskausi Naantalin Teatterissa jatkuu 15.5.2024 asti.

Teoksen ohjaa Teija Söderholm ja rooleissa nähdään Miska Myöhänen, Senni Ala-Kotila, Linda Viljanen, Riia-Mirka Tuokko, Nana Söderholm, Pertti Linkojärvi, Jorma Sirpoma, Unna Äkäslompolo, Juho Aaltonen, Rita Sirpoma, Taija Nuotio, Mikko Kuitunen ja Tuula Taka-Prami.

Mestarietsivä sekaantuu rikosten vyyhtiin hämyisessä Lontoossa

Sherlock Holmes on vauhdikas, monikerroksinen ja peiterooleja vilisevä näytelmä, jossa katsoja pääsee Sherlockin matkassa niin salaisuuksia tihkuvaan rikollisten kotiin, Lontoon alamaailman tyyssijaan kuin tohtori Watsonin vastaanotolle. Näytelmää on harjoiteltu viime syksystä alkaen ja lavalle on rakentunut pikkutarkasti kohtauksia 1900-luvun alun Lontoon kulisseihin.

Heti näytelmän alkumetreillä paljastuu monimutkainen kiristyskeikka kun Sherlock Holmes sotkeutuu rikollisten Jim Larrabeen ja hänen vaimonsa Madgen juoniin. Heillä on vankinaan Irene Adler, jonka sisaren traaginen kuolema ja salaisuudet kiinnostavat monia. Mukaan liittyy pian myös kassakaappien murtaja, Sid Prince sekä joukko muita pikkurikollisia.

Pahamaineisen Professori Moriartyn uhkaava läsnäolo syventää juonittelujen vyyhtiä, kun Holmes yrittää selvittää monimutkaisen tapauksen luotettavan kumppaninsa tohtori Watsonin avulla. Uhkausten ja petosten keskellä Holmes orkestroi rohkean pelastusoperaation yrittäen torjua rikollisten synkät suunnitelmat ja antaa oikeutta sitä ansaitseville.

Pääroolissa nähdään viulua soittava Miska Myöhänen

Sherlock Holmesin pääroolia näyttelee Miska Myöhänen. Hän on aloittanut näyttelemisen Naantalin Teatterissa jo lapsuudessaan ja on sen jälkeen avustanut myös tv-tuotannoissa, viimeisimpänä Estonia-sarjassa. Naantalin Teatterissa hänet nähtiin viime vuonna Kahden maailman hotellissa.

Miska itse ehdotti Sherlock Holmesia esitykseen ja siitä innostui koko teatterin väki,” kertoo ohjaaja Teija Söderholm. “Miska oli myös luonteva valinta päärooliin, onhan hän karismaattinen nuori mies ja osuvasti soittaa vielä viuluakin eli täysi napakymppi Sherlockiksi.

“Kiinnostavaa Sherlockin roolissa on se, että se on oma haasteensa monimutkaisine vuorosanoineen ja ailahtelevine mielialoineen,” Miska Myöhänen kertoo ja jatkaa, “yhdessä hetkessä Holmes kihisee intoa, kun hän tietää asioiden menevän suunnitelmien mukaisesti, toisessa hetkessä hän ottaa Shakespeare-vaihteen päälle leikitellessään rikollisten kustannuksella, kolmannella hän on täysin jäykkä ja epävarma uusien ja arvaamattomien tilanteiden, kuten naisasioiden parissa.”

“Näytelmän teksti, puhetyyli, käytöstavat, hierarkia johdattavat meidät 1900 luvun alkuun - se on kiehtovaa! Ja tietysti se, että Holmes ratkaisee ongelman kuin ongelman mystisellä tyylillään.”, Sherlockin luotettavana kumppania, tohtori Watsonia, näyttelevä Senni Ala-Kotila naurahtaa ja toteaa, “omasta hahmostani olen pyrkinyt tekemään keveämmän ja räiskyvämmän. Se luo Sherlockin ja Watsonin välille suorasukaista, rehellistä ja luotettavaa dynamiikkaa.”

Sherlockin ja Tohtori Watsonin lisäksi näyttämöllä nähdään koko joukko mitä persoonallisimpia alamaailman rikollisia, ylhäisöä ja juonessa mukana olevaa tai ainakin juonittelevaa palveluskuntaa. Ohjaaja, näyttelijät, lavastajat ja puvustajat ovat paiskineet töitä luodakseen Sherlockin aikakautta ilmentävän ja kunnioittavan teoksen.

“Murhamysteeripodcastien ja dekkarien suurkuluttajana jännitin saadaanko näytelmästä tarpeeksi kiinnostava nykyajan “true crimien” hyytävien tapausten maailmassa” Söderholm pohtii ja jatkaa innostuneesti, “mutta pelko pois! Klassikko on klassikko - Sherlockin kaltaisen etsiväneron hienostunut päättelykyky tuo näytelmään aivan tietynlaisen vivahteen! En malta odottaa, että yleisö pääsee mukaan tälle aikamatkalle.”

Naantalin Teatterin pieni teatteritila tarjoaa lämminhenkisen teatterielämyksen katsojilleen. Sherlock Holmesin näytöskausi kestää huhtikuusta toukokuulle. Näytelmää ei suositella alle 15-vuotiaille.

Naantalin teatteri