Tommi Kinnusen romaani Kouvolan Teatterin näyttämölle

Ei kertonut katuvansa ENSI-ILTAAN eilen 15.9.

Tommi Kinnusen romaaniin ja Mikko Roihan dramatisointiin perustuva Ei kertonut katuvansa -näytelmä sai Suomen ensi-iltansa Kouvolan Teatterin suurella näyttämöllä eilen 15.9. Seitsemän teatterin yhteistyönä toteutunut teos on harjoiteltu Berliinissä, jossa se sai ensi-iltansa heinäkuussa. Yhteistyössä ovat Kouvolan Teatterin lisäksi mukana Turun Kaupunginteatteri, Lahden kaupunginteatteri, Tampereen Teatteri, Seinäjoen kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri sekä Vapaa Teatteri. Esityksiä eri teattereissa on yli 120.

Produktiossa on Kouvolan Teatterista mukana näyttelijä Tiina Winter. Muut näyttelijät ovat Ulla Koivuranta (Turun Kaupunginteatteri), Jari-Pekka Rautiainen (Lahden kaupunginteatteri), Mari Turunen (Tampereen Teatteri), Mari Pöytälaakso (Seinäjoen kaupunginteatteri) ja Liisa Peltonen (Hämeenlinnan Teatteri).

Näytelmän dramatisoinnista, lavastuksesta ja ohjauksesta vastaa Mikko Roiha, pukusuunnittelusta Taina Sivonen, ääni- ja videosuunnittelusta sekä graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa.

Elämänjakso, josta ei koskaan enää puhuttu

On vuosi 1945 ja sota Lapissa on ohi. Viisi naista kävelee poltetun maan halki. Heidän ainoa päämääränsä on säilyä hengissä, palata takaisin elämään, jonka he luulivat jättäneensä taakseen. Koteihinsa käveleviä naisia yhdistää vain häpeä ja tieto vastassa olevasta vihasta. Ei kertonut katuvansa on kuvaus elämänjaksosta, josta ei koskaan enää puhuttu. Näytelmää suositellaan yli 16-vuotiaille.

"Näin ennakkoesityksen heinäkuussa Kajaanin Runoviikolla, ja sen perusteella voin luvata tiivistunnelmaista esitystä, jonka lähelle on helppo päästä. Näyttelijäntyö on kirkasta ja ihailtavan tarkkaa sekä ennen kaikkea upeaa yhteistyötä koko ryhmältä. Esityksessä ei ole mitään poisotettavaa eikä mitään lisättävää", kuvailee teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi.

Tekijät kohtaavat yleisön eri tilaisuuksissa

Ei kertonut katuvansa -näytelmän ensi-illan yhteydessä oli mahdollista kuulla teoksesta ja sen teemoista tarkemmin, kun ohjaaja Mikko Roiha, näyttelijä Tiina Winter sekä kouvolalainen historioitsija Sakari Viinikainen olivat Kini Laineen haastateltavina suurella näyttämöllä. Kaikille avoin ja maksuton yleisötilaisuus toteutettiin yhteistyössä Kouvolan pääkirjaston kanssa.

Ei kertonut katuvansa -näytösten 5.10., 19.10. ja 9.11. yhteydessä järjestetään yleisökeskustelut, joissa katsojat voivat esityksen päätyttyä jäädä keskustelemaan näytelmän herättämistä ajatuksista näyttelijöiden kanssa.

Ensi-illat:

1.7.2023 Berliini, Heimathafen Neukölln -teatteri

15.9.2023 Kouvolan Teatteri

20.9.2023 Turun Kaupunginteatteri

28.9.2023 Lahden kaupunginteatteri

18.1.2024 Tampereen Teatteri

25.1.2024 Seinäjoen kaupunginteatteri

1.2.2024 Hämeenlinnan Teatteri

 

LUE LISÄÄ