Hauskimmaksi koskaan tituleerattu farssi nyt Kouvolassa – ohjaajana Jukka Keinonen

KAAOS KULISSEISSA ON SYKSYN MESTARIFARSSI

Kouvolan Teatterin syksyn avaa Kaaos kulisseissa -farssi, jonka ensi-ilta nähdään suurella näyttämöllä lauantaina 14.9. kello 18. Hauskimmaksi koskaan tituleeratussa farssissa valmistetaan näytelmää epätoivoisten sotkujen keskellä. Ohjaajana vierailee Jukka Keinonen, lavastajana Juho Lindström ja pukusuunnittelijana Sari Suominen. Valot suunnittelee Esa Kurri, äänet Kari Mitikka ja maskeeraukset ja kampaukset Janika Rikkola.

Farssi teatterin tekemisen ihanuudesta ja kamaluudesta

Kaaos kulisseissa kertoo teatteriryhmästä, joka epätoivon vimmalla koettaa saada esityskuntoon perinteistä ovifarssia. Milloin on hukassa repliikit ja rekvisiitat, milloin kokonainen näyttelijä. Eivätkä edes ovet aina toimi. Ohjaajan hermot ovat riekaleina sotkuisten ihmissuhteiden, temperamenttisen työyhteisön ja lähestyvän ensi-illan ristipaineessa. Näytelmä rakentuu kolmesta osasta. Ensin seurataan esityksen harjoituksia, sitten kulissientakaisia tapahtumia esityksen aikana ja lopuksi näytetään, kuinka pieleen kaikki voikaan mennä – ennen onnellista loppua!

Ohjaaja Keinoselle Kaaos kulisseissa on jo kolmas farssiohjaus vuoden sisällä.

Fraynin teksti on eräänlainen metafarssi, koska se tekee farssia farssista. Jollei farssi olisi lajina niin tuttu, en olisi uskaltanut tähän monitasoiseen ja pähkähulluun mestariteokseen edes tarttua. Tämä on kuumottava haaste koko työryhmälle”, Keinonen kertoo kiihkeän harjoitusprosessin keskellä ja jatkaa:

“Jos teatterin tekeminen olisi niin kaoottista kuin tässä kuvataan, olisin jättänyt alan jo aikaa sitten. Samalla näytelmän ihmiset ovat tyyppeinä hyvin tunnistettavia. Kaaos kulisseissa on myös riemukas kuvaus työyhteisön erilaisista rooleista ja selviytymistaktiikoista.”

Näytelmässä ohjaajan roolin tekee Markus Waara. Muissa rooleissa nähdään Johanna Heimonen, Veli-Matti Karén, Satu Lemola, Panu Poutanen, Annina Rubinstein, Satu Taalikainen, Tiina Winter ja vierailijana Samu Loijas.

Michael Fraynin vuonna 1982 kirjoittama Kaaos kulisseissa on alkuperäiseltä nimeltään Noises off. Teos on nähty suomalaisilla näyttämöillä vuosikymmenten varrella nimillä Ensimmäinen näytös, Ei ketään kotona, Saranat ja sardiinit, Tilanne päällään sekä Saako olla sardiini?. Rakkaan lapsen nimilistaa täydentää Kouvolan Teatterin Kaaos kulisseissa, joka perustuu Mikko Koivusalon tuoreimpaan suomennokseen.

Miten farssia tehdään? Tekijät haastateltavina 13.9.

Ohjaaja Jukka Keinonen ja näyttelijä Markus Waara ovat haastateltavina Teatteriravintola Repliikissä perjantaina 13.9. kello 17. Yleisö on tervetullut kuulemaan tekijöiden ajatuksia farssista tyylilajina ja näytelmän valmistumisprosessista ennen Kaaos kulisseissa -ennakkonäytöstä, joka alkaa tuntia myöhemmin. Haastattelijana toimii Topi Talasranta.

Vierailijoiden esittely

Jukka Keinonen on tehnyt pitkän ja monipuolisen uran freelance-ohjaajana Suomen eri teattereissa. Hän on ohjannut erityisen paljon komedioita ja musikaaleja. Viimeisimmät farssiohjaukset vuoden sisällä ovat Keski-Uudenmaan Teatterin Tuplakupla ja Kouvolan Teatterin kiitelty Älä pukeudu päivälliselle. Hän on myös tunnettu takavuosien menestysmusikaalien Onnen maa, Katri Helena ja My Fair Lady ohjaajana Kouvolassa.

Sari Suominen on työskennellyt yli 30 vuotta pukusuunnittelijana ja suunnitellut puvut reiluun sataan teokseen muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlille, Suomen Kansallisoopperaan, Kansallisteatteriin ja Helsingin Kaupunginteatteriin. Kouvolan Teatterissa hänen kädenjälkensä on nähty pian kymmenessä teoksessa, kuten näytelmissä Anu Pentik – nainen, joka loi savesta maailman ja My Fair Lady. Suominen sai 2016 Jussi-patsaan elokuvan Hymyilevä mies pukusuunnittelusta.

Juho Lindström on valmistunut lavastussuunnittelijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta ja sitä ennen muotoilijaksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta. Hänen viimeisimpiä lavastuksiaan on nähty Tampereella, Helsingissä, Lappeenrannassa, Seinäjoella, Ilmajoella ja Porissa. Kouvolassa hän on kerran aikaisemmin vieraillut lavastajana musikaalissa Myrskyluodon Maija. Nykyaikaisia 3D-mallinnuksia suunnittelutyössään hyödyntävä Lindström nauttii uuden äärellä olemisesta ja itsensä haastamisesta erilaisissa produktioissa.

Samu Loijas on freelance-näyttelijä ja ohjaaja Helsingistä. Hän on työskennellyt kiinnitettynä näyttelijänä Kokkolan kaupunginteatterissa ja Ahaa Teatterissa. Vierailevana näyttelijänä tutuiksi ovat tulleet lukuisat teatterit eri paikkakunnilla kuten Porissa, Mikkelissä, Lahdessa, Turussa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Vaasassa ja Tampereella. Kouvolan Teatterissa Loijas vierailee toista kertaa. Ensimmäinen vierailu oli Jesperin rooli Kolme iloista rosvoa -näytelmässä.