Juurihoito-perhekomedia ensi-iltaan 12.4.2025 Varkauden Teatterissa

Miika Nousiaisen kirjoittama teos on sydämellinen tarina juurettomuudesta, ja sen vierailevana ohjaajana Varkaudessa debytoi Tero Heinämäki.

”Rakkaus ei kovin paljon eroa juurihoidosta – se on välillä kivuliasta ja välillä palkitsevaa”

Kroonisista hammasvaivoista kärsivällä mainosmies Pekka Kirnuvaaralla on epätavallinen sukunimi. Niin epätavallinen, että kaikki sen kantajat ovat jotain sukua toisilleen. Sattumalta Pekan hammaslääkäriksi osuu Esko Kirnuvaara, joka paljastuu pian hänelle ennestään tuntemattomaksi isoveljeksi. Esko on jäyhä ja yksinäinen mies, joka elää ammatilleen ja on aivan eri puuta kuin tunteellisempi Pekka.

Vastakohdat täydentävät toisiaan, ja pian Esko ja Pekka alkavat ottaa selvää isästä, joka on jättänyt molemmat pojat, kun nämä ovat olleet pieniä, sekä suvusta, josta ovat vieraantuneet. Isän mysteerin selvitys alkaa Lieksasta, suvun syntysijoilta. Raili-tädiltä saadun vihjeen pohjalta matka jatkuu lähiöön Ruotsin Södertäljessä. Sieltä löytyy matkaan mukaan teräväkielinen Sari-sisko, joka on ruotsidemokraatti ja taas aivan eri puusta veistetty kuin veljensä. Koska Pekka on poliittisesti vihreä, niin Esko joutuu tämän tästä selvittämään Sarin ja Pekan lapsellisia kinasteluja.

Tämä epäsuhta kolmikko jatkaa isän etsintää uuden vihjeen pohjalta Thaimaahan ja aina Australiaan saakka. Matkalla he törmäävät erilaisiin yhteiskunnallisiin ja vähemmistökansojen ongelmiin, ja huomaavat myös suomalaisten olevan maailmalla vähemmistöä. Suvun salaisuuksien vyyhti isän jalanjäljillä purkautuu sitä mukaa kun porukkaan liittyy lisää sisaruksia ja muita sukulaisia. Australian karun luonnon keskellä Pekka, Esko ja Sari saavat lopulta rauhan, kun totuus isän kohtalosta selviää.

Miika Nousiainen on yksi menestyneimpiä suomalaisia nykykirjailijoita
Nousiaisen teksti on tunnetusti sydämellisen koomista ja kielenkäyttö täynnä vivahteita. Juurihoidossa hän yhdistää älykkäästi yhteiskunnallisen satiirin ja huumorin, joka kumpuaa erilaisuuden kohtaamisesta. Juurihoito (2016) on hänen neljäs romaaninsa. Nousiainen on myös tunnettu panelisti tv:n viihdeohjelmista Hyvät ja huonot uutiset, Sanansaattajat ja Pitääkö olla huolissaan? Hän on toiminut myös Putous –sarjan käsikirjoittajana.

Elämässä on kolme suurta kysymystä: Kuka olet? Minne menet? Puudutetaanko? Viimeiseen osaan vastata. Kannattaa puuduttaa.
”Kaikki me rakastamme tarinoita. Tykkäämme kertoa omaa elämäntarinaa ja kuunnella toisten elämänkokemuksista. Tässä vuorovaikutuksessa opimme uutta maailmasta ja ihmisestä. Vaan entä jos et tunne omaa tarinaasi, etkä osaa sitä oikein kertoa?”, pohtii ohjaaja Heinämäki.

Näytelmän sisaruksia yhdistää isättömyydestä johtuva juurettomuus. Isän etsiminen ympäri maailmaa on tulvillaan komiikkaa, joka syntyy siitä, että hyvin erilaiset ihmiset joutuvat nopeasti luomaan sisarussuhteen, mutta eivät voi sietää toisiaan erilaisuuden takia. Suvaitsevaisuus on koetuksella, mutta vähitellen he kuitenkin alkavat kirjoittaa yhdessä uutta kappaletta elämäntarinaansa. Omaa tarinaa voi siis kirjoittaa uusiksi! ”, pohtii Tero Heinämäki ja jatkaa: ”Suvaitsevaisuudesta puhuttiin paljon Juurihoidon ilmestymisen aikaan vuonna 2016. Olimme juuri nähneet Euroopassa suuren pakolaisaallon 2015. Se teema on edelleen ajankohtainen. Emme voi elää ilman rakkautta, ilman toisiamme, emmekä ilman empatiaa. Jotenkin meidän pitäisi pystyä elämään rinnakkain erilaisuutta hyväksyen.

Näytelmässä Kirnuvaaran sukua vaivaa puhumattomuuden ongelma. Tuttua meille suomalaisille? Ihmisen elämään kuuluu ilot ja surut, tarinaamme voitot ja tappiot. Aika usein me haluamme antaa itsestä, perheestä ja suvun historiasta todellisuutta kauniimman kuvan, koska häpeä epäonnistumisista on niin suuri. Häpeästä syntyvät kuitenkin ne parhaimmat tarinat! Niin kuin tässäkin sydämellisessä perhekomediassa, jossa totuus vapauttaa näytelmän henkilöt uuteen eloon toisiinsa nojaten terveempien juurien varassa.”

Ohjaaja Tero Heinämäki
on pitkän linjan teatteriammattilainen. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 1997 ja ollut sen jälkeen kiinnityksellä Kouvolan Teatterissa vuodet 2000-02 ja Seinäjoen kaupunginteatterissa vuodet 2006-10. Joensuun kaupunginteatteria hän johti vuodet 2010-2013. Tämän jälkeen Heinämäki on toiminut freelancer ohjaajana ympäri Suomea vieraillen viime vuosina mm. Rauman Teatterissa, Mikkelin Teatterissa ja Kemin Teatterissa. Vuodesta 2015 hän on tehnyt yhteisömuusikon töitä ikäihmisten palvelukeskuksissa soolona ja Duo Ohoiva-yhtyeessä.

Alkuperäisteos: Miika Nousiainen
Sovitus: Mikko Kanninen
Ohjaus: Tero Heinämäki (vier.)
Lavastus ja tarpeisto: Mirja Ryytty
Puvustus: Sari Kirjavainen
Valot: Marko Etelärinne
Äänet: Jussi Heiskanen
Kampaukset ja maskit: Miia Immonen

Rooleissa Eeva Aitta, Pekka Johansson, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Saara Saastamoinen ja Ville-Veikko Valtanen. Näyttämöllä myös Petteri Ryytty, Jussi Immonen ja Tiina Ruutiainen.

Näytelmä saa keväällä 2025 8 esitystä ja se jatkaa ohjelmistossa syksyllä marraskuun alkupuolelle saakka. Näytelmän arvioitu kesto on 2 tuntia 20 minuuttia väliaikoineen.
Esitysoikeudet Nordic Drama Corner Oy.

Liput toimituskuluineen alkaen 25-30 €. Myynti Varkauden Teatterin lippumyymälä, puh. 044 364 8830 osoitteessa Laivalinnankatu 29, 78200 Varkaus. Liput ovat myynnissä myös teatterin nettisivulla sekä Ticketmasterin kanavissa.
WWW

Scroll to Top