Askelmerkiksi tuottavalle ja hyvälle viihteelle
Tämä kamarineuvos Kalervo Hämäläisen läpimurtoteos ja ”Veteraanin iltahuuto” muistuttavat omaehtoisen kotimaisen musiikin merkityksestä.
Sain tutustua Kalervoon 1987, kun hän oli jo 70-vuotias, suomalaisittain harvinaisen aristokraattinen ja komeakäytöksinen herrasmies. Vuonna 2012 viedessäni häntä eräästä veteraanitilaisuudesta kotiin Pajamäkeen, hän yllätyksekseni totesi, että nämä teidän tekemänne isänmaalliset tallenteet ovat niin merkityksellisiä, että rohkenen ehdottaa välillemme sinunkauppoja. Kalervo ei tehnyt sävellyksiään menestystä tavoittaakseen vaan sydämestään. Voidaanko edes summata sitä kaikkea hyvää, mitä pelkästään nämä kaksi teosta ovat suomalaisille antaneet.
Kotimainen kulttuurityö on nyt saavuttanut arvostuksessaan niin rajun pohjakosketuksen, että päättäjien on pakko alkaa katsomaan sen tekijöitä ylöspäin. Ison rahan puleeratut tähdet ja tähtitehtaat ovat vain yksi osa musiikkituotantoa. Se on meillä kunnossa, koska sitä tekevät ulkomaiset hyvin pääomitetut jätit. He ymmärtävät tekijänoikeusinvestointien arvon.
Kestävä taide tuottaa enemmän, ja vieläpä sukupolvien ylitse. Ilahduin, kun Katja lapintyttönä, äitinä ja opettajana ehdotti tämän itseään yli 20 vuotta vanhemman lempibiisinsä levyttämistä. Kulttuuriperintö on kansakunnille kalliimpaa kuin kulta. Sen innokkaita tekijöitä on valtaisa määrä Suomessa vailla työtä. Näiden helmien päivittämisen rahoittaminen uuden ajan soundimaailmaan ja ennen kaikkea kotimaiseen omistukseen, on tiekartta tämän alan työllisyyteen, tuottavuuteen ja yhteiskunnan sosiaaliseen velkaan lapsille ja aikuisille.
Poptori Oy
Erkki Puumalainen
toimitusjohtaja
Lapin äidin kehtolaulu – Katja Lukin kuuntele Spotify TÄSTÄ