fibo 35 vuotta sitten ”jotakin jännää oli tapahtumassa” – Suomen vanhin barokkiorkesteri juhlii lokakuussa lukuisin konsertein

35 vuotta sitten ”jotakin jännää oli tapahtumassa” – Nyt Suomen vanhin barokkiorkesteri juhlii lukuisin konsertein

Viulisti Minna Kangas soitti Suomen vanhimman yhä toimivan barokkiorkesterin eli Suomalaisen barokkiorkesterin (FiBO) ensikonsertissa vuonna 1989, ja nyt FiBO täyttää 35 vuotta. Juhlasyksy käynnistyy 4.10. Temppeliaukion kirkossa Eurooppalaiset huippukuorot -sarjan konsertilla, jossa kuullaan varhaisbarokin tunnetuimpiin teoksiin kuuluva Claudio Monteverdin Vespro della Beata Vergine (Mariavesper). Brittiläinen Solomon’s Knot -laulajisto vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa. 35-vuotiskonsertissa 11.10. Ritarihuoneella soivat Antonio Vivaldin ja Barbara Strozzin klassikot ja Antti Auvisen uusi teos. Solisteina ovat sopraano Tuuli Lindeberg ja nokkahuilisti Erik Bosgraaf.

Jäi sellaisia muistoja, että jotakin jännää oli tapahtumassa.” Näin viulisti Minna Kangas on muistellut FiBOn ensimmäistä konserttia 35 vuotta sitten. Kankaan lisäksi ensikonsertissa soittaneista myös alttoviulisti Tuula Riisalo on edelleen orkesterin jäsen. FiBOn muusikot ovat näiden vuosien aikana esiintyneet niin kirkoissa, konserttisaleissa, puistoissa kuin metrossakin. Muusikot ovat freelancereita, ja kokoonpanot vaihtelevat konserteittain.

Aluksi orkesterin nimi oli Kuudennen kerroksen orkesteri Fredrikinkadulla kuudennessa kerroksessa sijainneen harjoitustilan mukaan. Matka yhden konsertin vuodessa järjestävästä toimijasta useita kymmeniä vuosittaisia konsertteja ja lukuisia muita tapahtumia järjestäväksi, miljoonan euron liikevaihdon rajan ylittäneeksi yhdistyspohjaiseksi orkesteriksi on ollut vaiheikas, mutta kypsän aikuisuuden saavuttanut orkesteri on edelleen voimissaan.

FiBO tunnetaan eteenpäin katsovasta asenteestaan, monipuolisista kumppaniverkostoistaan ja kolmihenkisestä taiteellisesta johtoryhmästään, johon kuuluvat kaksi taiteellista suunnittelijaa, cembalisti Marianna Henriksson ja viulisti Anthony Marini sekä toiminnanjohtaja, alttoviulisti Laura Kajander.

 

Ikoninen Monteverdin Mariavesper 4.10. Eurooppalaiset huippukuorot -sarjassa

Merkittäviä ulkomaisia kuoroja Suomeen tuovan Eurooppalaiset huippukuorot -sarjan viidennessä konsertissa 4.10. Temppeliaukion kirkossa esitetään varhaisbarokin tunnetuimpiin säveltäjiin kuuluvan Claudio Monteverdin (1567–1643) Vespro della Beata Vergine eli Mariavesper. Suurteos yhdistelee kaikkia aikansa tyylejä vanhasta polyfoniasta uudenaikaiseen yhtye- ja soololauluun, gregoriaanisista melodioista monikuoroisuuteen ja soitinmusiikin sonaattiin. Tavanomaisempien periodisoitinten ohella kokoonpanoon kuuluu kolme sinkkiä.

Kehuttu brittiläinen Solomon’s Knot -kollektiivi esiintyy aina ilman johtajaa ja ulkoa laulaen. Se ihastuttaa ekspressiivisellä mutta notkealla laulutavallaan, jossa yhdistyvät rohkea solistisuus ja tyylintuntemus. Tämä palvelee myös Mariavesperin virtuoosimaisia vaatimuksia.

 

Vivaldin Kevät, Strozzin kantaatti ja uusinta uutta 35-vuotiskonsertissa 11.10.

FiBOn 35-vuotisjuhlakonsertti soitetaan luonnollisesti orkesterin kotisalissa Ritarihuoneella 11.10. Päivää aiemmin 10.10. sama konsertti viedään myös Järvenpäähän. Ohjelmassa on Antonio Vivaldin (1678–1741) klassikkoteoksia, kuten Kevät-osa (RV 269) Neljästä vuodenajasta ja konsertto sopraniinohuilulle (RV 443), ja Barbara Strozzin (1619–1677) soolokantaatti L’astratto. Antti Auvisen (s. 1974) uusi teos sopraanolle, huilulle ja barokkiorkesterille paneutuu musiikilliseen retoriikkaan. Se sivuaa myös Strozzin ja Vivaldin elämiä ja käsittelee valeuutisten, vihapuheen ja anonymiteetin teemoja. Konsertin solisteina ovat sopraano Tuuli Lindeberg ja alankomaalainen nokkahuiluvirtuoosi Erik Bosgraaf.

 

Molemmat konsertit kuuluvat 4.–13.10. ja 17.–19.10. järjestettävän Helsinki Early Music Festivalin ohjelmaan.

 

*

Eurooppalaiset huippukuorot -sarja / Helsinki Early Music Festival

Pe 4.10.2024 klo 19 Temppeliaukion kirkko, Helsinki
Vespro della Beata Vergine

Monteverdin mestarillinen työhakemus

Monteverdi

Solomon’s Knot
Suomalainen barokkiorkesteri

Konsertin oma sivu: https://fibo.fi/konsertit/2024/vespro-della-beata-vergine/

Ritarihuoneen residenssisarja / Helsinki Early Music Festival

Pe 11.10.2024 klo 19 Ritarihuone, Helsinki
Puhuvan musiikin juhlat

FiBOn 35-vuotisjuhlakonsertti

Strozzi–Vivaldi–Auvinen

Tuuli Lindeberg, sopraano
Erik Bosgraaf, nokkahuilu
Suomalainen barokkiorkesteri

Konsertin oma sivu: https://fibo.fi/konsertit/2024/puhuvan-musiikin-juhlat/