Sopraano Anu Komsin tulkitsema Kaija Saariahon Saarikoski-orkesterilaulusarja saa Japanin kantaesityksensä Tokiossa 20. huhtikuuta

Komsi mukana myös Innocence-oopperan tulevassa Dresdenin-produktiossa

Sopraano Anu Komsin tulkitsema ja Kaija Saariahon säveltämä Saarikoski-orkesterilaulusarja saa Japanin ensiesityksensä Tokiossa 20. huhtikuuta 2024. Laulusarja kuullaan Tokion Suntory Hallissa Tokion sinfoniaorkesterin konsertissa, jonka johtaa kapellimestari Sakari Oramo. Kaija Saariaho on omistanut laulusarjan Anu Komsille ja Sakari Oramolle. Sama ohjelmisto esitetään Tokiossa lisäksi seuraavana päivänä 21. huhtikuuta MUZA Kawasaki -salissa. Komsi on mukana myös Innocence-oopperan uusimmassa tuotannossa, joka saa maailmanensi-iltansa Saksan Dresdenissä Semperoper Dresden -oopperatalossa 15. maaliskuuta 2025.
Sopraano Anu Komsi (oik.) on tilannut ja tulkinnut viime vuosikymmeninä erityisen paljon Kaija Saariahon säveltämiä laulujasarjoja. Saariahon Saarikoski-laulut kuullaan 20. huhtikuuta Japanissa Tokion konsertissa nyt ensimmäistä kertaa orkesterilauluversioina. Kuva: Maarit Kytöharju.

Pentti Saarikosken teksteihin syntyneet Saarikoski-laulut ovat alun perin Anu Komsin tilaustyö Kaija Saariaholta. Pianolle ja laululle sävelletyt teokset ovat syntyneet jopa seitsemän vuoden aikana vuosina 2013–2020, ja Komsi on myös levyttänyt alkuperäisversioista muun muassa Emma-palkintoehdokkaana olleen albumin Sumun läpi. Nyt Japanissa ensiesityksen saava orkesterilaulusarja taltioidaan levyksi kuluvan vuoden aikana.

Japani on erityinen paikka juuri Kaijan musiikille, koska japanilainen musiikkitraditio oli Kaijalle tärkeä vaikutin ja ihailun kohde. Hän kävi siellä useasti sekä oman musiikkinsa esityksissä että seuraamassa japanilaista musiikkikulttuuria. Leino-laulujen – jotka myös alun perin tilasin pianolauluina Kaijalta – orkesteriversion ensiesitys tapahtui Osakan musiikkijuhlilla vuonna 2008 Kioton sinfoniaorkesterin kanssa. Muistan sen varsinkin siitä, kuinka hyvin japanilaiset muusikot omaksuivat Kaijan musiikista erityisiä soittotapoja ja harmoniaa, Anu Komsi muistelee.

Orkesterilaulut ovat oma teoksensa, joihin Kaija on kirjoittanut eri määrän tahteja ja joissa orkesterin sointimaailma on tietenkin monipuolisempi ja vaihtelevampi kuin pianolauluissa, ja joka siten vaikuttaa teoksen tulkintaan. Itse laulunotaatiossa ei orkesterilauluissa ole muutoksia, Komsi valottaa pianolaulujen ja orkesterilaulujen eroja.

Anu Komsi laulaa myös Saarikoski-orkesterilaulujen Saksan ensiesityksen tulevana syksynä 12. syyskuuta 2024 Leipzissa Leipzig Gewandhausin sinfoniaorkesterin kanssa. Konsertin kapellimestarina toimii Andris Nelsons, jonka kanssa Komsi lauloi laulusarjan orkesteriversion ensiesityksen Bostonissa Bostonin sinfoniaorkesterin konsertissa vuonna 2022.

Kaija Saariahon tuotantoon perehtynyt Anu Komsi lauloi yhden avainrooleista Kaija Saariahon viimeiseksi jääneen Innocence-oopperan Suomen esityksissä. Ylistetyn teoksen ensi-ilta oli Kansallisoopperassa 21. lokakuuta 2022. Komsi tulkitsee maaliskuussa 2025 ensi-iltaan tulevassa Dresdenin Semperoperin Innocence-tuotannossa Suomen esitysten tapaan kouluampujan äidin koskettavan roolin.

Anu Komsi Facebook

Anu Komsi Instagram