Yö-yhtyeen Mikko Kangasjärven biisi ja kirja

Kuva: Vesa Holmala

Yö-yhtyeen pianistilla ja tuottajalla on vihdoin aikaa omalle musiikilleen.

Single ja kirja julkaistu 12.4.
Kuuntele single

Olin juuri palannut Siilinjärveltä. Kärsin krapulasta sillä erää viimeisen Yö-keikkani jälkeisenä päivänä. Istuin pianon ääreen ja tein biisin, josta paljon myöhemmin tuli nimeltään Another False Start. Rumpali Bev Bevanin johtaman Electric Light Orchestra Part II:n debyyttilevy oli juuri ilmestynyt. Omaan sävellykseeni tuli samaa henkeä, ja pidin sitä parhaana kappaleenani. En osannut silti kuvitella, että biisin tarina jatkuisi liki 30 vuotta myöhemmin, Mikko Kangasjärvi kertoo kirjassaan Jäin Yöksi.

Kelataan edellä mainitusta hetkestä 28 vuotta eteenpäin. Aiemmin ELO Part II -nimellä esiintynyt ryhmä The Orchestra oli tulossa konsertoimaan Suomeen.

Lähetin sähköpostin bändin solistille Eric Troyerille ja kysyin, voisiko hän tulla laulamaan levylleni yhden biisin. Olin aina pitänyt Troyerin äänestä ja ihaillut hänen työtään muun muassa Jim Steinmanin produktioissa – ja olipa hän laulanut taustoja John Lennonin Womanissakin, Mikko valaisee.

Troyer vastasi nopeasti tulevansa mielellään, mikäli aikataulut sallisivat. Ne sallivat. Tästä alkoi yhteistyö, joka on jatkunut muidenkin biisien parissa. Another False Start enteilee The Mike Stufflake Projectin albumia, joka ilmestyy myöhemmin tänä vuonna. Troyerin lisäksi levyllä laulavat mm. Sami Hintsanen ja vuonna 2022 menehtynyt Kimmo Blom. Soittajina tulevalla pitkäsoitolla vaikuttavat mm. Kangasjärven Yö-kollegat Jari Latomaa ja Timo Mynttinen, rumpali Anssi Nykänen ja kitaristi Sami Tenhunen. Albumin kaikki tekstit on muokannut valmiiksi Petri Lahtinen.

Another False Start on valittu Spotifyn New Music Friday Suomi- ja Rock ei ole kuollut -soittolistoille.

Mikko Kangasjärvi tunnetaan Yö-yhtyeen pitkäaikaisena pianistina, tuottajana ja musiikillisena johtajana, joka työskenteli yhtyeessä Olli Lindholmin luottomiehenä pidempään kuin kukaan muu.

Singlen kanssa samaan aikaan ilmestyvä elämäkerta Jäin yöksi on tarina lahjakkaasta haitaria soittaneesta pojasta, joka sattumusten ja kohtalon kautta on saavuttanut elämässä paljon; niin hyvää kuin pahaakin. Yli 40 vuotta musiikkia hengittäneen Kangasjärven taipaleella on ollut identiteetin häilyvyyttä, surutyötä ja mielenterveyteen liittyviä asioita. Nyt 51-vuotiaana Kangasjärvi on perheellinen, onnellinen mies, jonka ura Yö-yhtyeessä ja sooloartistina jatkuu.